Mana satu adalah ANDA?

Anda tergolong dalam penampilan yang mana?

Kebanyakan wanita berhijab tidak pasti tentang baju sukan yang di pakai. Banyak fesyen yang boleh kita lihat masa kini dengan CARA PEMAKAIAN BAJU SUKAN yang berbeza-beza. Sebagai seorang wanita selain ingin kelihatan cantik, apa yang baik ialah pemakaian secara sederhana dan menutup aurat supaya kita selamat dan tidak diganggu semasa bersukan. Terdapat beberapa perkara yang patut dititikberatkan semasa memilih fesyen sukan pilihan anda;

  • Tempat & Lokasi Riadah (outdoor/indoor, tempat awam/persendirian)
  • Sukan Individu Atau Beramai-ramai
  • Siapa lagi yang akan Bersukan Bersama anda? (Perempuan sahaja/ Lelaki dan perempuan / Kaum Keluarga sahaja)
  • Tujuan Bersukan (Riada, Prestasi atau Pertandingan)
  • Jenis Sukan (Lasak/Tidak Lasak/ Dalam Air/Darat)
  • Cuaca (Hujan/Panas terik/Mendung/Sejuk)
  • Jenis Fabrik (Kain Kapas, Microfibre, Nylon atau mengikut kesesuaian kulit)

Antara fesyen-fesyen sukan wanita berhijab yang dapat kita lihat ketika bersukan adalah seperti di bawah :

Hijab Styling in Sports

Hijabist Styling in Sports

A) Hijab Tuck-In

Gaya ini menampakkan hijab dibahagian leher dimasukkan di dalam lubang baju. Ini untuk memastikan bahagian bawah tudung tidak berlari-lari semasa bersukan. Ianya dimasukkan dalam tudung, dan menampakkan dada. Cara ini selalu digunakan untuk sukan renang. Jika fabrik tudung yang digunakan tebal dan tidak sesuai, peluh pemakai akan membasahi dan terperangkap di bahagian dalam baju. Ianya mungkin mengakibatkan bahagian leher dan dada bertambah panas dan beruam.

B) Hijab pendek

Ramai wanita berhijab di Malaysia memperkenakan hijab atau tudung yang pendek ketika bersukan. Ianya ringkas dan sesuai untuk aktiviti individu dan tidak lasak seperti larian dan aerobik. Untuk aktiviti di tempat awam, perkara-perkara lain perlu dititikberatkan. Jika aktiviti sukan yang diceburi memerlukan lompatan dan dianggotai oleh kaum lelaki juga, mungkin hijab yang menutupi dada lebih sesuai walaupun yang pendek lebih selesa.

C) Berhijab dan Baju T-Shirt Lengan Pendek

Fesyen ini seringkali kita lihat. Boleh dikatakan kesemua acara sukan yang dianjurkan menyediakan baju t-shirt lengan pendek atau tiada lengan. Tiada masalah bagi lelaki tetapi terbuka aurat di bahagian lengan bagi wanita. Ada yang menggunakan sarung tangan untuk melindungi bahagian lengan yang terbuka, ada juga yang memakai baju tangan panjang di bahagian dalam dan ada juga memakai lengan pendek sebegitu sahaja.

D) Hijab Labuh

Alhamdulillah, ramai wanita yang bertudung labuh selalu bersukan. Mereka sangatlah dikagumi. Tudung yang terlalu labuh dan menggunakan pin atau keronsang agak merbahaya, terutama dalam aktiviti sukan berkumpulan seperti netball dan basketball. Ianya tidak berapa sesuai untuk latihan peningkatan prestasi kerana tudung yang terlampau labuh dan panjang boleh mengganggu pergerakan bahagian tangan dan dada ketika bersukan. Ianya juga lebih berat daripada tudung-tudung yang lain kerana fabrik yang digunakan lebih banyak dari yang lain.

E) Hijab “Key-Scarf”

Ketika berlari, ramai wanita lebih selesa memakai ‘key’ di kepala atau pun topi. Ianya menampakkan leher dan juga bahagian dada jadi tidak berasa panas. Antara sebab utama juga adalah untuk merapikan rambut ketika berlari supaya tidak terkeluar-keluar dan serabai. Memanglah sejuk sedikit kerana leher tidak ditutupi.

F) Berhijab dan Berpakaian ketat

Ada juga memilih untuk menutup aurat, tapi yang menampakkan bentuk badan kerana menggayakan pakaian sukan yang mempunyai rekabentuk  yang ketat. Rekabentuk sebegini digunakan untuk menambahkan keyakinan semasa bersukan. Ianya juga kerana tidak banyak pilihan untuk baju sukan untuk kegunaan peningkatkan prestasi. Kebanyakannya, ketat-ketat belaka seperti pakaian sukan compression. Anda boleh menutupi bahagian yang ketat dengan memakai skirt atau tudung yang menutup bahagian dada dengan baik. Pakaian yang menutup aurat tetapi ketat memanglah cantik kerana ianya menampakkan tubuh badan yang menarik.

G) Hijab Menutup Dada

Hijab yang menutupi dada dan leher sememangnya menampakkan sifat berkesederhanaan. Ianya bagus jika dipakaikan dengan baju dan seluar yang longgar dan tidak melekat di badan.

 7 normal

Sebagai pedoman, inilah surah-surah yang dipetik dari Al-Quran mengenai pemakaian untuk renungan bersama:

1. Surah An-Nur 24, ayat 31
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.

2. Surah Al-Ahzab 33, ayat 59
Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

 

Sama-samalah kita mengimbangkan aspek-aspek yang penting apabila mengayakan pakaian semasa bersukan.
Jadi, gaya yang mana satukah pilihan anda?

Nota : Lakaran di atas hanyalah ilustrasi, bukannya tepat dari segi ukuran dan saiz

 

 

 

 

Leave a Reply