Kenapa badan GEMUK ???

Gemuk

1) STRESS

Sesetengah orang yang mengalami tekanan, dia akan mengambil makanan di luar tahap kebiasaan mereka. Tekanan yang diperolehi mungkin berpunca dari masalah keluarga, tekanan di tempat kerja, masalah kewangan, hubungan percintaan dan sebagainya. Hormon kortisol akan dilepaskan ketika dalam keadaan stress dan menyebabkan rasa lapa dan sekaligus meningkatkan pengumpulan lemak dalam badan.

http://widyadarablog.blogspot.com/2013/05/mengatasi-stres-penyebab-berat-badan.html

2) KETURUNAN

Faktor keturunan juga mempengaruhi rupa bentuk badan seseorang. Penyelidikan yang dibuat di Amerika Syarikat membuktikan bahawa anak-anak dari keturunan ibu bapa yang bertubuh normal mempunyai 10% peluang menjadi gemuk. Peluang itu akan bertambah menjadi 40-50% jika salah seorang daripada ibu bapa mengalami masalah berat badan dan akan meningkat menjadi 70-80% jika kedua-duanya menghidap obesiti. Meskipun kegemukan diwarisi secara genetik, ia masih boleh dicegah bergantung kepada diri setiap individu.

http://anizyn.blogspot.com/2009/04/punca-kegemukan.html#ixzz2kKVyrC9P

3) MALAS BERSUKAN

Dunia yang semakin pesat dengan perkembangan teknologi menyebabkan kita kurang melakukan aktiviti senaman dan tidak mengambil endah tentang kesihatan untuk jangka masa yang panjang. Keadaan ekonomi yang kurang stabil masa kini juga memberi kesan kepada kita kerana masing-masing sibuk mengejar wang untuk kesenangan dan keselesaan hidup tanpa menghiraukan keadaan kesihatan. Tetapi anda jangan terlupa! Kesihatan sangat bernilai dari wang ringgit.

4) PEMAKANAN

Pengambilan makanan yang berlebihan akan mengakibatkan kegemukan. Makan di waktu malam juga akan menjadikan badan anda gemuk kerana tenaga yang digunakan pada waktu malam sangat kecil berbanding di waktu siang. Di sarankan makan pada kadar yang sedikit dan tidak berlebihan sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Kurangkan juga pengambilan makanan ringan mahupon makanan yang mengandungi kolestrol tinggi. Amalkan pemakanan yang seimbang!

 

Leave a Reply