Tips untuk Larian UiTM Ultra 2020 – #HillsareMadeforToughLeg

Date : 1 -2 Feb 2020

Venue : Stadium UiTM Shah Alam

Distance : 52 km, 84 km, 104 km

Kategori : 52 km (Women Vateran)

 

This is the Vol. 4 for this event.  But it is the 1st time for me to join.  Dari vol. 2 nak cuba, sebab nak rasa lari di tempat saya ambil degree dulu, tapi keadaan tak mengizinkan. Actually, this year pun  tak dapat nak register sebab faktor masa. But last-minute, a week before the event one of my friends have an emergency issue, she can’t make it. Luckily It’s possible to transfer the bib, so I can change my name to the event system. 

Terus terang, saya memang tak cukup training, millage collect past few months pun tak banyak. Paling jauh saya berlari bulan Januari itu pun 20km saja.  Cuma sepanjang Januari hingga ke hari event saya ada join BiiB challange, iaitu setiap hari tanpa miss walau sehari saya perlu berlari 2 km. Itu saja persediaan yang ada. The only I had is the spirit and confidence plus a few experience, sebelum ni saya pernah juga join event  50km.

Saya baca banyak review tentang event ni, and they said this event was well organized.  Patutlah event ni semakin besar dan ramai. Konsep larian ialah looping, 1 loop = 5.2km.  So untuk kategori saya, I have to run 10 loops within the cut of times 10 hours. Kalau ikut teori matematik, 1 loop berlari dalam masa 1 jam, itu memang cukup-cukup masa COT. 

Route :

picture credit UiTM Ultra, Runner’s Guide

 

Flag of untuk kategori 52km ialah pada 1 Februari jam 10 malam. Untuk loop yang pertama saya easy run belajar route, tengok jalan ada lubang or not, tengok keadaan jalan, tengok timing mat, cari di mana toilet dan sekeliling. Starting dari Padang Kawad terus ke Kolej Aggerik, Pusat Kesihatan,  Fakulti Engineering, dan sehingga di cabaran pertama bila di Bukit Tonggek dan waktu ni saya rasa kaki  saya melekat di jalan. It’s seriously  tonggek. This hill was killing me, how can I walk here for 10 loops?  Hahaha… Than, lepas azab di Bukit Tonggek, jalan terus menurun bukit sehinggalah jumpa cabaran berbukit kedua, di Kolej Seroja terus ke Fakulti Art & Design, Menara, dan PTAR.  Kira-kira 1km lebih juga laluan bukit disini. Laluan bukitnya yang agak panjang.  Terus ke Fakuti Sains Gunaan, Kolej Perindu, Pusat Sukan dan terus ke starting point semula.  

This is Bukit Tonggek. You can imagine the hills by just looking how they walk.  Picture by Pixel Asimo

Second challenge, Bukit Seroja. Picture credit Pixel Asimo

Water Station (WS) :

Sebab loop cuma 5.2km, jadi ada 2 saja WS.  WS1 di starting line dan WS2 lebih kurang dalam 2km di Bukit Tonggek, Konsep minuman kat sini you all kena bawa cawan/ botol sendiri / Bring Your Own Bottle (BYOB) bawa 2 bottles , satu letak di WS 1 dan  1 lagi di WS2. Bottle/ cup di marked guna number bib. So senang you all nak cari. 

Water Station & Rest area Picture credit Pixel Asimo

Baguslah konsep yang macam ni, kurangkan kos dan environment friendly. Food & drinks semua sangat mewah. Air coke, kopi ice, nescafe ice, sirap, 100 plus. Food pun banyak sangat, ada cekodok, sandwich, bubur dan sup dan banyak lagi sampai saya tak tau nak makan apa, saya cuma makan pisang dan watermelon sebab senang nak kunyah dan telan. 🙂

Di WS ni ada sediakan kerusi, boleh lah kalau you all nak rehat-rehat. Tapi kerusi ni juga boleh makan diri kalau tak ada sebab jangan duduk tau, bahaya!

My Strategy and tips

As i said before, saya  memang tak cukup millage untuk training game ni.  Dapat bib seminggu before event. Jadi apa yang saya buat ialah :

Seminggu sebelum game :

  • Saya berlari sehari 3km je, slow-slow layan angin pagi
  • Plank seminit 5 kali sehari
  • 90 x squart
  • 100 x 5kali sehari jumping jacks
  • 90 x burpess 
  • Makan minum macam biasa avoid yang pedas

Event day (tips macam mana nak kejar COT)

  • Masa 1st loop saya  lari untuk  tengok route, tengok jalan kalau ada berlubang berbatu, tengok part mana bukit, turun bukit yang flat, kat mana toilet, timing mat dan segala nya yang boleh nampak.
  • Bila dah tau, saya  atur strategy 🙂 naik bukit fast walk, turun bukit dan flat kena lari.  Jangan rehat terlalu lama di WS, minum dan sambung lari. My aimed, 1 loop mesti lari dalam masa 40-50 minute, so that saya ada buffer time, If anything happened, saya masih boleh kejar COT.  Bila dah loop ke 5, saya stop makan energy bar dan ambil Natura shot. Alhamdulillah, kenyang dan sangat berkesan.
  • Jangan duduk! Kalau kaki cramp streching, kalau penat berlari, jalan.  Mengantuk? Memang akan rasa mengantuk sebab waktu tidur kan, ambil coffee, makan gula2 kopiko. Jangan tidur! sebab  game ni you all yang pilih, so kena lah berkorban waktu tidur, tak mau rasa susah, jangan sign up event ni.. your choice! 
  • Listen to your body! Badan kita semua tak sama, you control your mind and body.  Kalau rasa tak sihat, stop dan jumpa medic!

Alhamdulillah, strategy saya ni berjaya untuk saya dapat habiskan game ni dalam masa 8jam 17 minit dan dapat no 7 kategori Women Vateran.  My personal best so far. Yeayy!!! Bangga sangat dengan diri sendiri! 

e-certificate

Overall  event ni sangat baik.  Semua cukup, medical, marshall, peronda Uitm pun selalu round, air dan makanan cukup, ada tempat massage, surau, toilet, dan bagagge area, tempat rehat, parking space pun besar.  Nak pacak khemah, bentang tikar semua boleh. Seronok dapat jumpa kawan-kawan yang datang support, ramai juga yang bawa family “berkampung” .  

 

Special award for top 10

 

Medal for all categories

Terbaik event ni walau route sangat mencabar, mungkin saya akan kembali beraksi di lain kategori. Who knows.. :). Good job & well done kepada organizer & crew!

I am running in Hooda Ellipse Sports Hijab, non-flipping, and secure hijab.  With Ultra Top I, breathable, fast dry and super comfy. Leggings – High Waist Fitness, soft and stretchable. All you can get at nashata.com

 

 

 

 

A Guide to Hooda Sports Hijab

Are you having trouble with your hijab flipping out of your way when you’re doing extreme sports like kickboxing, playing volleyball, basketball, cycling or just simply running? Isn’t it irritating and slightly cringey when your hijab flips thus exposing your aurah when you do the killer jump to slamdunk that basketball? Well say no more because Hooda Hijab is the solution for you!
However, we have been receiving many questions about Hooda Hijabs from our customers.

” Why are there so many types of Hooda Hijabs here? Which one should I buy? What are the differences between Hooda Ellipse, Hooda Sports and Hooda Racerback? Can this be used for swimming? “

Therefore, on this episode of our blog content we are portraying the differences of these three versatile Hooda Hijabs which are Hooda Ellipse, Hooda Sports and Hooda Racerback Hijab to help you choose which one suits you best.


Nura Arabi modelling the Hooda Ellipse sports hijab.


The Hooda Sports in elegant black.


The Racerback limited edition in hot pink.

Types and Use of Hooda Ellipse, Hooda Hijab and Hooda Racerback. (Please click on the image to zoom in.)

Do take note on the remarks to avoid confusion.

If you are more of a visual learner, here’s a video about the types and use of the three Hooda Hijabs.
Nashata Hooda Sports Hijab : Types & Use

Hope this episode clears away the confusion and helps you to choose the best outfit for your daily activity. Stay healthy and keep active!

The Kuching Marathon when I no longer run with my legs

Yesterday, I ran the Kuching Marathon for the second time. It is one of my favourite homeground running events that I never miss.

At the REPC..I'm very excited to run soon!

At the REPC..Looking very excited to run!

What’s exciting about the run was that I did a back to back full marathon (FM). A week before, I ran a full marathon (42.195km) at the Standard Charted Kuala Lumpur Marathon better known as SCKLM.  My goal was to  finish BOTH marathons without injury and I did it! Hoyeahh!

IMG_5380[1]

Hoyeahh! I finished strong after back to back FM.


After coming back from SCKLM, I was very busy attending classes and lectures. Honestly, a week before the Kuching Marathon I didn’t run much, only carbo-loading and hydrating myself well. I believed that all I needed was a good rest and to continue loading myself with carbs since there was only a week gap before the Kuching Marathon.

IMG_5308[1]

I couldn’t wait to arrive at the finish line,..but before that let’s take a pic first!

I was glad that the number of participants at the Kuching Marathon increased this year. Yayy! Here’s the breakdown:

  • 5km – 2200
  • 10km – 1897
  • 21km – 2343
  • 42km – 1658
    (info from KPD Kuching)

IMG_5331[1]

It was almost time to flag off,..and everybody was soo excited!

The full marathon flagged off at 2am. I liked it early because first  – no sunburn and second – the weather would not be not that hot. I was hoping to finish the run before 8 am.

IMG_5311[1]

Yayy! Aina was back hometown for this event! Run Aina run!

The route was almost flat with some not-so-hilly, and long, never ending road. I started my first 10 km with paces ranging from 5.30 to 6.30 min per km and the timing for first 10 km was 59 min. For the next 11 km, my average pace dropped to 7 to 8.30 min per km, hence my timing was 2 hr 21 min for the first 21 km. Oh ya, I did spend 6-8 minutes for toilet stop at the Shell petrol station nearby. Hmm, how I wished that I didn’t stop.

IMG_5302[1]

Running with energy for a selfie ;P The Nashata hoodie top keeps my head dry from morning dew

It was cold and humid, and was sure most of the runners performed best at their first 21 km. I then continued running until km 32. It was already 5.50 am and I stopped at the Petronas Petrol Station nearby for about 7-8 min to perform Fajr prayer.

By the time I started running back, it was already 6 am. If I really wanted go for sub 5, I only had about one hour left for my last 10 km. However, sub 1 for my last 10 km was probably impossible. I remained positive and changed my target to sub 5 hr 15 min, 1 min earlier from my timing at SCKLM – 5hr 16min.

IMG_5421[1]

I like this pic very much! I look like an Olympians..teehee 😛 photo credit to DNA Sport 🙂

I kept telling myself, “just keep running, this suffering is almost at its end”

My last 5 km was really tough, as I was fighting with myself to complete within my target. I no longer ran with my legs, I ran with heart. I kept running, no matter how slow it was, at least I kept moving. I kept my pace within 9 to 10.30 km/min, and at that time, I could no longer feel my leg. All I could feel was my socks soaking in sweat, my big toes felt like being pressed, this and that…my only wish was that I could just walk.

Towards the finish line, there were a few cheering squats who kept entertaining the runners. I ran even faster towards my last 500 m., and yet that 500 m felt like 500 km. Arghh!

Finally, I finished my 10th Full Marathon strong at the Kuching Marathon in 5 hours 9 min.*drum rolls*.. Yayy, mission sub 5hr 15min accomplished and 7 minutes earlier from FM SCKLM. Alhamdullilah.

IMG_5417[1]

My first time running in Amin Sports Hijab and I love it. I love the look and the feel. Yeahh! I made it! Forget the mile, and just remember the glory 😉

Overall, the traffic was well controlled and organised. However, the water stations had limited supply of  plain water and isotonic drink. Runners had to queue up and share cups to drink, to our inconvenience. My take home message is to bring small bottle at my next run. Should the organiser fail to provide enough water throughout the run, at least I have my own.

IMG_5396[1]

Thank you guys for support 😉 and not to forget, Fatin finished her first run, a 10km within cut off time..congrats! *claps

Before I went back, I managed to meet up with some friends who flew in from Peninsular just to race. Ermm, not entirely, they flew in for Kek Lapis and Mee kolok too 😛

IMG_5374[1]

Congrats Khairul (in black shirt) for doing his personal best for his HM. And others, congrats guys for finishing strong.

IMG_5373[1]

This superman did a back to back too,..with an awesome timing ,..sub 4.30..congrats Mambo!

IMG_5372[1]

My medical lecturer (in blue hijab) also ran this morning,..she’s did 5km but overmileage with 3km add on! Congrats Dr! Next time she should upgrade to 10km 😉

When someone tells you, ‘You can’t’, turn around and say, ‘Watch me!’ ….And the bragging continues ….. 😛

IMG_5415[1]

We continued bragging,..because the suffer is astounding!

Before the moment ended, we celebrated our victory with…..tadaaa!

IMG_5385[1]

Mee Kolok with FM finisher medal add-on!

Till then, we shall meet again in next post 🙂

Keep running and be inspired!

Jom Berpuasa & Kekal Aktif

Di bulan puasa ini, saya tetap meneruskan latihan larian seperti hari- hari biasa untuk mengekalkan stamina dan memantapkan prestasi untuk acara2 larian selepas bulan Ramadhan. Saya merancang untuk berlari sekurang2 nya 42km seminggu dengan larian 6km setiap petang.

 

Diet Bagaimana?

Untuk kekal hidrat, saya mengambil 10 gelas air kosong antara waktu berbuka hingga waktu sahur dan elak minuman berais dan minuman manis. Semasa berbuka, nasi terhad kepada 2 senduk sahaja dan selebihnya protein dan fiber.Kurangkan makanan bergoreng dan berlemak. Untuk bersahur, saya mengambil roti wholemeal dan minuman oat untuk kekal kenyang. Saya mengambil sekurang2 nya 5 biji kurma sehari bagi mendapat nutrisi yang tinggi.

 

IMG_2682[1]

Lakukan regangan dahulu sebelum bersenam

Bagaimana untuk kekal aktif?

Sebagai seorang pelajar Perubatan tahun akhir, sememangnya jadual cukup padat, kelas yang panjang, dan perlu berulang alik ke hospital setiap hari. Untuk kekal aktif,di samping diet yg sihat dan pengambilan air yg cukup, saya meluangkan 40 minit setiap petang untuk berlari 6 -7km,iaitu 1 jam sebelum berbuka bagi mengekalkan stamina.

IMG_3299[1]

Cuaca yang baik untuk mulakan aktiviti larian 😉

Larian bermula seawal pukul 5 petang sebaik sahaja kelas tamat pada pukul 4.30 ptg. Saya mengambil masa 40 – 50 minit untuk larian sejauh 6-7 km. Pada jam 6 petang larian berjaya ditamatkan dan saya segera bersiap sedia untuk persiapan berbuka puasa. Alhamdulillah, selesai berbuka saya boleh meneruskan solat tarawih dan bertadarus bersama rakan2 seperti biasa. Di Kuching, waktu berbuka puasa ialah seawal 6.40 petang.

Lari cepat sebelum berbuka!

 

Ganjaran kekal aktif

Oh ya, saya lebih bersemangat apabila HotFM’s Cergas Ramadhan bersama AIA Vitality turut menggalakkan kita semua untuk kekal aktif di bulan Ramadhan. Dan saya juga begitu teruja untuk sertainya, begitu juga dengan anda bukan?

Jom sama2 kita sahut cabaran HotFM’s Cergas Ramadhan bersama AIA Vitality dengan upload gambar atau video anda melakukan aktiviti senaman di Instagram atau Facebook.

Berikan kepsyen kenapa anda pilih untuk kekal cergas di bulan Ramadhan untuk peluang menang baucer barangan sukan bernilai RM 300. Anda juga boleh upload gambar bersenam bersama rakan dan jangan lupa #sayapilihcergasramadhan dan #aiavitalitymy serta tag @hotfm976

IMG_2979[1]

Sweat is fat crying! Jom bersukan dan menangi contest ini 😉

Ganjaran Kekal Cergas di Bulan Ramadan

Pada bulan Ramadan ini saya bernekad untuk meneruskan latihan larian dan yoga seperti hari-hari biasa. Ini adalah kerana saya ingin mengekalkan stamina, menurunkan tahap lemak badan dan tonkan badan. Apatah lagi, saya masih ingat seramai 3,000 para atlit yang beragama Islam berlatih dan bertanding seperti biasa semasa Sukan Olimpik 2012 yang berlangsung di London pada bulan Ramadan.

Kajian juga menunjukkan terdapat penurunan berat badan tanpa perubahan pada prestasi fizikal para atlit perempuan ketika berlatih di bulan puasa. Inilah masanya untuk terus berpikiran positif dan bina keyakinan diri kerana kadang-kadang akal banyak memberi alasan.

Kekal Cergas

Pada hari pertama Ramadan, selepas memasak untuk berbuka, pada jam 6 petang, saya bergegas keluar untuk berlari 5km. Alhamdulillah, walaupun tahap larian perlahan, saya dapat menghabiskan latihan selama 45 minit. Pada Ramadan kedua pula, saya berlari sejauh 3.3km sahaja kerana kesuntukan masa selepas menyediakan juadah berbuka. Oleh kerana berlari semasa berpuasa adalah baru bagi saya, adalah penting saya peka dengan reaksi atau perubahan badan ketika dan selepas larian. Alhamdulillah, selepas berbuka, saya dapat meneruskan ibadah tarawih di masjid bersama keluarga seperti biasa.

Yoga Ramadhan

Ramadan Pertama : Sambil Berlari, Berhenti Sejenak Untuk Crow Pose Yoga

HotFM Cergas Ramadan bersama AIA Vitality

Ramadan Kedua : Larian 3.3 km sahaja

Ganjaran

Teruja sungguh saya apabila mengetahui HotFM Cergas Ramadan bersama AIA Vitality menggalakkan gaya hidup aktif dan cergas pada bulan Ramadan. Terdapat pertandingan yang amat senang untuk disertai untuk mereka yang meneruskan gaya hidup yang aktif pada bulan Ramadan. Sambil bersenam, ambillah peluang untuk mendapatkan ganjaran berbentuk barangan sukan bernilai RM300. Cuma upload gambar atau video anda melakukan aktiviti senaman di Instagram atau Facebook. Berikan kepsyen kreatif kenapa anda pilih untuk kekal cergas di bulan Ramadan. Nak upload gambar senam bersama rakan pun boleh! Jangan lupa #SayaPilihCergasRamadan dan #AIAVitalityMY serta tag @hotfm976. Apa yang menarik lagi – AIA Public Takaful akan menderma RM10 ke badan amal untuk setiap penyertaan. Jangan lupa untuk menyertainya dan info lanjut boleh didapati di http://www.hotfm.com.my/hot-fm-cergas-ramadan-bersama-aia-vitality/

Teruskan gaya hidup yang aktif dan cergas di bulan Ramadan. Pastikan anda mengambil makanan yang seimbang dan berkhasiat, minum air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari, dan mendapat cukup rehat dan tidur sebaik-baiknya 7 jam sehari supaya badan sihat tanpa sebarang tekanan.

Energy & Protein Bar

Mudah Disedia di Rumah :  Bar Tenaga & Protein Diperbuat dari Pisang, Oat, Kacang, & Kranberi untuk memberi khasiat semasa Ramadan

The Absolute Performance Top for Hijabi Athletes

Run swiftly and fast like a gazelle in Azza Toplectic. Toplectic is Nashata’s new product range that combines head covering and sportstop for athletes looking for seamless modest sporting experience.

Athletic Sports TopSeamless Modest Performance Wear 

AZZA is the first release for Toplectic range. It is simple, lightweight, long and loose cut. Suitable for athletes looking for performance in running, cycling and sporting activities that require jumping and rolling. The fabric is made of spandex and polyester and not suitable for swimming and wet activities.

Key features:

  • Hijab and Top combined
  • Long – You can wear your performance pants underneath without adding skirt to cover your thighs
  • Lightweight – We choose the lightest fabric for this top. We want you to get the best performance experience in toplectic. It weights less than 200 grams or 7 oz

azza toplectic

3 colors ; blue, black, grey

STYLE IT!

1. Event Shirt

Wear event shirts with only 2 layers; Toplectic in the inside and event shirt(assuming it is short sleeves or sleeveless) in the outside. You need not wear additional hijab.

Event Shirt on the Outside

2. You could simply put it on and run

Headgear is secure on the head, no additional inner required. Ample room to hold buns

Running in Azza

Running in Azza Toplectic

3. Let down the hijab and you get a cowl neck top

If you don’t want the hijab on, you can put it down and get a cowl neck top. Fancy huh?

Cowl neck

Cowl Neck Top

Options

There are 3 colors (black, blue and grey) and 5 sizes you could choose from S/M/L/XL/2XL. With only RM129/USD32, you get the absolute performance top for hijabi athletes. We offer early bird price of RM109 for purchases made by 1 July 2016. Purchase yours now at nashata.com.

 

NASHATA 5km Fun Run!

NASHATA FUN RUN adalah acara larian yang berbeza dengan acara pertandingan larian yang lain. Lariani ini hanya untuk WANITA sahaja yang berumur 16 tahun ke atas, di mana larian ini adalah antara kategori larian di bawah MALAYSIA WOMEN MARATHON 2014 (MWM). Objektif larian ini adalah untuk memberi kesedaran tentang larian di kalangan wanita untuk bergiat cergas dalam aktiviti sukan bersama rakan-rakan dan juga keluarga. Maklumat lanjut tentang acara larian ada di sini :

Tarikh                    :  16 Mac 2014 (Ahad)

Tempat Berlepas   :  Dataran Kemerdekaan, Shah Alam (GPS Koordinat : 3.07266,101.515861)

Masa                      :  7 pagi

Bayaran                 :  RM 35/seorang.  Anda boleh berdaftar DI SINI !

Pada 14 & 15 Mac 2014, terdapat pelbagai acara Pra-Program yang menarik yang berlangsung semasa Pengambilan Racekit di Royal Selangor Theater, Shah Alam. Ini juga termasuklah acara Pertunjukan Fesyen Nashata pada 15 Mac, jam 3 petang di tempat yang sama.

 

Apa yang anda akan dapat?

Beg perlumbaan, baju vest, bib, sijil penyertaan, dan kemasukan percuma ke Race Entry Pack Collection (REPC) bersama 2 orang rakan.

Apa yang menarik di MWM 2014?

Larian ini adalah di bawah anjuran  Malaysia Women Marathon yang diadakan selama 3 hari berturut-turut dimana setiap hari tersebut mempunyai pelbagai aktiviti yang menarik, antaranya :

HARI PERTAMA / 14 MAC : Ucapan dari tokoh-tokoh korporat wanita seperti  Airin Zainul,  Group General Manager untuk NTV7, YB Rodziah Ismail,  Exco Selangor Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita dan Aireen Omar dari Air Asia. Objektif aktiviti ini adalah untuk memberi lebih kesedaran kepada kaum wanita isu – isu dan hak hak yang dapat memperbangunkan dan memajukan tahap tahap wanita dari segi kerjaya ataupun dari kejayaan peribadi. Dialogues

HARI KEDUA / 15 MAC : Pertunjukan fesyen pakaian sukan dari Nashata pada jam 3:30 petang. Workshop yang dikendalikan oleh Catherine Ndereba, Johan dunia Marathon 4 kali di Boston Marathon dan 2 kali pemenang Kejohanan Marathon Sedunia.

MWM Workshop

HARI KETIGA / 16 MAC : Hari pertandingan larian di adakan.

Ketiga-tiga hari ini menjadi pakej yang lengkap di mana seseorang dapat membina kesedaran, menggunakan kemahiran dan mempraktikkan segala ilmu dalam acara larian pada hari yang terakhir. Dapatkan agenda terperinci!

Siapa yang menaja acara MWM ini?

Nashata adalah salah satu sponsor/penaja untuk acara larian 5km Fun Run di MWM yang kedua ini. Terdapat banyak lagi penaja-penaja lain untuk MWM seperti Tourism Selangor, Air Asia, Air Asia X, General Electric, Prudential Assurance, Avon Malaysia, KT Tape, Habib Jewels, Capital FM, NTV7, Milo Maggi and Nescafe, Dove, Celebrity Fitness dan banyak lagi.

Marilah bersama-sama berlari dengan wanita lain dari Malaysia dan serantau ini untuk mengecapi dan menyambut larian wanita bersama.

Harga Istimewa di Hotel Concorde, Shah Alam 

Jika anda ingin  bermalam di Shah Alam sebelum hari larian, anda boleh buat tempahan di Hotel Concorde, Shah Alam dengan harga promosi khas untuk  perserta MWM. Sila email  sabrina@concorde.net untuk dapatkan tempahan dan maklumat lanjut.

Mengapa perlu TIDUR yang cukup?

Tidur adalah sangat penting untuk badan mendapat rehat yang secukupnya setelah penat melakukan aktiviti harian. Jika anda aktif melakukan segala aktiviti sukan atau menyertai pertandingan seperti larian marathon, tidur merupakan salah satu elemen yang sangat penting untuk di titik beratkan untuk mengumpul kembali tenaga yang hilang. Dibawah ini ada beberapa panduan dan tips untuk anda mendapatkan tidur yang cukup:

Tempoh tidur mengikut usia :

table

 

1) DISIPLIN – Setkan setiap hari berapa jam yang wajib anda tidur & hindarkan tidur siang.

2) SENAMAN TERATUR – Pastikan lakukan senaman secara konsisten setiap minggu

3) SUASANA TENANG – Boleh juga mendengar musik lembut. Suasana sunyi & senyap

4) JAGA PERUT – Jangan biarkan perut lapar atau terlalu kenyang

5) TENANGKAN PERASAAN – Lakukan teknik meditasi atau senaman pernafasan

6) ALAT BANTU TIDUR – Gunakan penutup mata (eye mask) atau penyumbat telinga

7) WANGIAN – Gunakan teknik bau-bauan yang menenangkan (aromaterapi)

8) JENIS BANTAL – Pilih yang bersesuaian tanpa menyakitkan bahagian leher

9) GAYA TIDUR – Pastikan posisi tulang belakang dan tulang leher adalah selari

10) KUALITI – tidak kisah tidur singkat tapi pastikan terasa segar selepas bangun!

 

Aturkan masa anda dengan sebaiknya. Mulakan pola hidup yang sihat!

 

Apa kata Nana tentang PINK ARMSLEEVE kami!

nana

Farhana Nabilah Binti Zakaria atau lebih di kenali sebagai Nana. Beliau kini berada pada tahun akhir pengajian Ijazah Sarjana Muda Komunikasi & Pengajian Media (kepujian) (kewartawanan) di UiTM Shah Alam dan juga part-time model. Beliau juga aktif dalam bidang sukan dan memegang jawatan committee tertinggi dalam Tae-kwan-do dan juga Bola Tampar.

Nana memakai sarung tangan mampatan Nashata

armsleeve

 

 

Nana telah mencuba salah satu produk dari kami iaitu Sarung Tangan Mampatan yang berwarna pink dan sangat teruja memakainya,

“Nana rasa lebih selesa dan bersemangat untuk buat aktiviti-aktiviti yang melibatkan fizikal contohnya berjogging, bermain bola jaring dan berkayak. Sangat sesuai Armsleeves comel ni di pakai oleh gadis-gadis Muslimah yang sentiasa aktif”

 

 

 

Anda teringin untuk memakainya juga, dapatkannya di NASHATA.COM atau WhatsApp sahaja untuk menempah 012-311 2489. Kami masih lagi membuat promosi untuk jualan akhir tahun dengan harga HANYA RM 44.50/sepasang. Penghantaran adalah percuma. Promosi akan berakhir 5 Januari 2014. BELILAH SEKARANG!

 

Tips Elakkan MIGRAIN

Peratusan golongan WANITA lebih cenderung mendapat penyakit migrain (84.3%) berbanding LELAKI (15.7%). Kaum MELAYU juga sering mendapat penyakit migrain (78.6%) berbanding kaum CINA (10%) dan INDIA (11.4%) ; Sumber dari Neurology Asia 2006

Sakit MIGRAIN itu bukanlah satu perkara yang boleh di jangka tapi ia boleh di cegah sebelum terjadi. Di bawah ini ada beberapa tips yang perlu di titik beratkan untuk mengelakkan dari sakit migrain :

1) Jauhi dari tempat yang bising (Phonophobia) dan cahaya yang terang (Photophobia)

  • Kurangkan melihat televisyen atau menghadap komputer terlalu lama
  • Jangan memandu ketika malam terutama bagi mereka yang ada masalah mata (silau yang tinggi)

2) Beri perhatian pada pengambilan makanan

  • Elak makan makanan yang mengandungi Thyramine dan Monosodium Glutamate (MSG) seperti contoh Keju, Meggi, coklat, alkohol dan sebagainya.
  • Elak dari minum minuman yang mengandungi kafein yang tinggi seperti Kopi, Nescafe atau minuman ringan seperti coca-cola, Kickapoo dan sebagainya.

3) Jauhi dari sebarang tekanan atau tansion

  • Hadapi segala masalah dengan tenang dan hati terbuka
  • Jangan terlalu memikirkan masalah yang tidak henti-henti muncul

4) Kerap melakukan aktiviti sukan

  • Lakukan senaman yoga yang dapat memberi ketenangan dalaman
  • Perjalanan darah dalam badan akan lebih aktif dan di salurkan sempurna ke otak

5) Makan dan tidur mengikut jadual yang betul

  • Perut yang kosong akan mengeluarkan rembesan asid pada perut dan menyebabkan gastrik
  • Tidur yang tidak cukup pula akan membuatkan otak letih berfikir dan sakit kepala

6) Buat diary untuk catat sakit kepala

  • Catat apa yang anda makan, dan berapa kali anda sakit untuk mengesan punca migrain

7) Berhati-hati dengan penukaran hormon ketika period

  • Perubahan estrogen pada badan ketika period, hamil atau menopause boleh menyebabkan migrain
  • Jangan ambil sebarang ubatan hormon seperti pil perancang yang akan memberi kesan buruk pada badan

8) Ambil Suppliments/makanan tambahan

9) Ketahui perubahan cuaca

  • Ketika panas terik, anda tidak disarankan membuat aktiviti luar
  • Jangan biarkan kepala terdedah secara langsung dengan cuaca panas yang terlalu lama

10) Elak dari bau busuk dan jauhi asap rokok

  • Asap rokok bukan sahaja membahayakan kesihatan malah kepala akan terasa sakit kerana asapnya yang kotor di  sedut dan di bawa ke otak

 

Jika anda manghadapi migrain yang teruk, anda di sarankan berjumpa dengan doktor dan lakukan pemeriksaan berkala untuk mengenalpasti punca sakit migrain anda. Otak memainkan peranan yang sangat penting. Jika tidak, segala aktiviti anda tidak dapat dilaksanakan dengan baik!