Tips bersederhana menyambut Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri bakal berkunjung tiba tidak lama lagi. Seluruh umat islam disyariatkan untuk menyambutnya dengan penuh rasa syukur dan gembira di atas nikmat kurnia yang Allah S.W.T anugerahkan kepada hamba-Nya yang berjaya melakukan ibadat pada bulan Ramadan.

Di hari raya kita dapat berkumpul bersama ahli keluarga, menziarahi sanak saudara, menghadiri rumah terbuka dan banyak lagi. Namun dalam menyambutnya, tidak perlulah kita berlebih-lebihan atau bermegah-megah berbelanja sehingga membawa kepada sifat riak lebih-lebih lagi membawa kepada pembaziran. Allah S.W.T mengingatkan bahawa orang yang membazir itu adalah bersaudara dengan syaitan.
.

Tips bagi mengelakkan pembaziran di hari raya

1. Berjimat Cermat Semasa Berbelanja
Jika kita lihat di pusat membeli belah pasti kebanyakan kedai membuat pelbagai promosi bagi menawarkan produknya sempena menyambut lebaran. Jangan mudah terpengaruh dengan promosi harga murah yang dilakukan, berbelanja sekadar yang perlu mengikut keperluan diri dan keluarga kita. Kita hendaklah sentiasa berjimat cermat dan bersederhana dalam berbelanja. Gunakan wang yang ada dengan berbelanja secara bijak.

2. Elakkan Membazir Makanan
Bila tiba hari raya kalau boleh kita ingin merasa semua makanan-makanan tradisi melayu yang sudah sinonim dengan hari raya. Pelbagai jenis makanan tradisi hari raya seperti lemang, ketupat, rendang, dodol dan banyak lagi. Jika zaman dahulu makanan-makanan ini disediakan sendiri tetapi kini zaman telah moden, hanya beli sahaja di pasaraya yang telah tersedia. Kita sepatutnya bersyukur dengan rezeki yang diberikan oleh Allah. Jangan sampai menyediakan makanan hari raya yang terlalu banyak hingga boleh menyebabkan berlakunya pembaziran.

3. Kuih Raya beberapa jenis sahaja
Kadangkala didapati kuih raya sekadar hiasan sahaja, langsung tidak disentuh oleh tetamu. Malah kuih raya disimpan sehingga menyebabkannya rosak dan tidak boleh dimakan lagi. Justeru, sediakan sejenis atau dua jenis kuih raya ikut keperluan berdasarkan tahun-tahun lepas.

4. Baju raya
Jika puasa selama 30 hari, baju pun nak 30 pasang. MasyaAllah! Jangan jadikan hari raya kita dengan sifat riak dan membazir. Beli sepasang atau dua sahaja baju raja (jika mampu), jika tidak mampu, sediakan baju yang paling baru untuk dipakai di hari raya.

Kita perlu merancang perbelanjaan agar tidak berbelanja melebihi daripada kemampuan. Dalam kita bergembira menyambut hari raya, janganlah pula lupa kepada orang yang tidak berkemampuan. Ada yang tidak berkemampuan membeli pakaian baru dan tiada makanan di hari raya. Dengan bersederhana menyambut hari raya kita dapat bersyukur kepada Allah dengan nikmat rezeki yang kita perolehi.

Semoga dengan kedatangan Syawal tahun ini dapatlah kita mendidik diri dan ahli keluarga meraikannya dengan cara sederhana di samping terus mentaati apa yang diajarkan oleh agama Islam dan semoga kita semua juga diberi keberkatan dan keampunan serta dipanjangkan usia bertemu dengan Ramadan akan datang dan segala amalan kita sepanjang Ramadan diterima oleh-Nya.

 

 

 

RAMADAN TIPS : FIT & HEALTHY

Ramadan, already started on  May 6 in most countries this year (2019), is the holiest month in the Islamic calendar. It involves abstaining from eating, drinking, smoking and sexual relations from dawn to sunset, in the hopes that it will lead to greater “taqwa”, or consciousness of God.

Benefits of fasting

Experts have also found that restricting food intake during the day can help prevent health problems such as high cholesterol, heart disease and obesity, as well as improve mental health and wellbeing. By not consuming any food, our body is able to concentrate on removing toxins, as we give the digestive system a rest.

Maintain healthy, nutritious & eating habits

 1. Never skip suhoor – Suhoor is important during Ramadan.  It helps your body stay hydrated and fueled up on energy and nutrients until iftar.

A well balanced meal suhoor contains : 

  • Complex carbohydrate – oats, wheat, grains and other complex carbohydrates are slow-releasing carbs, it helps keep your blood sugar steady and give you feeling fullness.
  • High Fibre food – High fiber food are digest slowly dates, apricot, prunes, vegetables, and fruits. Bananas are good in potassium that help your body hydrated.  
  • Protein – eggs, cheese, yoghurt or meat can replenish your energy.

2.  Cut down sugary and processed food – Avoid heavily processed food contains refined carbohydrates like sugar, and white flour as like normally Ramadan desserts. They are high in fat and low in nutriens.

3.  Break your fast slowly and don’t overindulge – Start with a few dates, and water than wait before your main meal.  Avoid heavy oil and fts in your meal. Make sure you consume plenty of vegetables and good portion of protein and enough carbohydrates.  Eat slowly so that your body can digest the food.

4.  Stay hydrated

Drink at least 8-12 cups of water a day ( 2-3 liter).  Drink plenty of fluids for hydration from the period of Iftar to the time of suhour.  Although juices and milk are sources of fluids, water is the best choice. You can consume other drinks in moderation but beware of sugary Ramadan drinks.

This is the tips how to drink (2-3 liter) in Ramadan.  1 glass = 250mil

1 glass – before suhour

1 glass – after suhour

2 glasses – break fasting (includes juice/ milk)

1 glass – after break fast

1 glass – after maghrib solah      

1 glass – after isya solah

1 glass – after terawih

1 glass – before go to bed

You can also drink in between the time as you need.

5.  Avoid Caffeinated drinks – Caffine such as coffee, tea and colas can stimulates faster water loss, leading dehydration.   

6.  Avoid deep frying – Try to avoid fried foods or those prepared with large quantities of oil.  It it cannot be avoided, reduce the quantities of oil. Alternative recommended oils to use are sunflower, canola and corn oil.  

 7.  Working out

If you can modify your training routine a bit, you will still be able to keep fit with a busy Ramadan  schedule. Try to time your workout so the ending coincides with iftar and you have enough time to shower and break your fast, so you aren’t waiting around totally dehydrated after your run.Take your average workout down a level to make it a little easier on your fasting body. Don’t do any extreme workouts, just something that gets your body moving.

Kenapa Ramai Kembali Berlari di Pink Ultra

Heiiii ! Saya lari lagi di Pink Ultra edisi ke 4

Larian Ala Trail di Paya Indah Wetland, Dengkil

Tahun ni merupakan edisi ke 4 Pink Ultra dan merupakan kali ke 3 saya menyertai.  Edisi pertama (2015) dan ke-2 (2016) diadakan di Taman Saujana Hijau, Putrajaya. Edisi ke 3 (2017) di Taman Tasik Cyberjaya dan edisi ke 4 (2018) di Paya Indah Wetland, Dengkil.  Semua acara Pink Ultra adalah larian looping, berjarak 50km.

Pink Ultra dianjurkan oleh Team Pacat dan ia adalah untuk wanita saja. Tapi  peserta lelaki boleh jugak sertai dalam kategori duo; iaitu larian bersama peserta wanita dari awal sampai lah tamat larian. Selain itu ada kategori solo dan kategori relay.  Peserta diberi masa selama 10 jam untuk berlari dan perlu  dapatkan 50km untuk dapat medal dan finisher t. Tak habis lari tak dapat hokay !

Acara kali ini diadakan pada 4 Nov lepas. Saya menyertai kategori duo bersama Noi.  Kami di lepaskan pada jam 7.10 pagi.  Laluan kali ini lain dari edisi yang sebelum ini, kali ni 95% larian adalah trail. Kami kena berlari 1.5km ke check point dan pusing semula ke starting line melalui jalan yang sama.  Bermakna 1 loop adalah 3km.  Peserta duo dan solo diwajibkan untuk menghabiskan sebanyak 17 loops (51km) dalam masa 10 jam. Pemandangan di Paya Indah Wetland sangat cantik, dikiri dan kanan ada tasik dan katanya ada buaya juga.  (nasib baik masa hari tu tak ada buaya 😊  Kami tak akan rasa sunyi masa berlari sebab akan bertembung dengan runner lain berlainan arah. Tambahan pula, marshall juga selalu ulang alik untuk menjaga keselamatan peserta.

Noi dan Intan Berlari Kategori Duo di Pink Ultra 2018

Part ni memang best, makanan dan minuman yang banyak dan sedap. Ada nasi lemak, bubur ayam, mee hoon sup, buah-buahan, kek..dan bannyyaaaaakkkk lagi dan pelbagai air yang sentiasa sejuk berais.  Di Pink Ultra jurugambar mengambil gambar peserta-perserta yang kelihatan cantik-cantik belaka, hokay ! Marshall dan sukarelawan pula sangatlah peramah, banyak membantu dan sangat baik. Ini sememangnya tradisi Pink Ultra!

Bagi saya Pink Ultra memberi saya ruang untuk mencuba keupayaan saya berlari jarak jauh dan ianya ibarat training saya untuk acara larian lain yang akan datang.  Pengalaman berlari ditengah panas, mental diuji sebab route looping, sakit cramp, blister sana sini, penat, letih, rasa nak pitam, semua jadi satu kepuasan untuk saya.  Ramai yang memberi kata-kata semangat bersorak bersama, jumpa kawan baru.  Yes, bonding and more time together!

Larian Loop 50 km dalam masa 10 jam

Bagi saya Pink Ultra adalah acara yang sangat bagus untuk wanita yang ingin cuba berlari dengan jarak lebih dari marathon. Sebab semua rasa ada,  manis, masam, pahit dan pedas semua ada disini. Sedapkan? 😊 eh jom lah sertai Pink Ultra tahun depan!