Tips untuk Larian UiTM Ultra 2020 – #HillsareMadeforToughLeg

Date : 1 -2 Feb 2020

Venue : Stadium UiTM Shah Alam

Distance : 52 km, 84 km, 104 km

Kategori : 52 km (Women Vateran)

 

This is the Vol. 4 for this event.  But it is the 1st time for me to join.  Dari vol. 2 nak cuba, sebab nak rasa lari di tempat saya ambil degree dulu, tapi keadaan tak mengizinkan. Actually, this year pun  tak dapat nak register sebab faktor masa. But last-minute, a week before the event one of my friends have an emergency issue, she can’t make it. Luckily It’s possible to transfer the bib, so I can change my name to the event system. 

Terus terang, saya memang tak cukup training, millage collect past few months pun tak banyak. Paling jauh saya berlari bulan Januari itu pun 20km saja.  Cuma sepanjang Januari hingga ke hari event saya ada join BiiB challange, iaitu setiap hari tanpa miss walau sehari saya perlu berlari 2 km. Itu saja persediaan yang ada. The only I had is the spirit and confidence plus a few experience, sebelum ni saya pernah juga join event  50km.

Saya baca banyak review tentang event ni, and they said this event was well organized.  Patutlah event ni semakin besar dan ramai. Konsep larian ialah looping, 1 loop = 5.2km.  So untuk kategori saya, I have to run 10 loops within the cut of times 10 hours. Kalau ikut teori matematik, 1 loop berlari dalam masa 1 jam, itu memang cukup-cukup masa COT. 

Route :

picture credit UiTM Ultra, Runner’s Guide

 

Flag of untuk kategori 52km ialah pada 1 Februari jam 10 malam. Untuk loop yang pertama saya easy run belajar route, tengok jalan ada lubang or not, tengok keadaan jalan, tengok timing mat, cari di mana toilet dan sekeliling. Starting dari Padang Kawad terus ke Kolej Aggerik, Pusat Kesihatan,  Fakulti Engineering, dan sehingga di cabaran pertama bila di Bukit Tonggek dan waktu ni saya rasa kaki  saya melekat di jalan. It’s seriously  tonggek. This hill was killing me, how can I walk here for 10 loops?  Hahaha… Than, lepas azab di Bukit Tonggek, jalan terus menurun bukit sehinggalah jumpa cabaran berbukit kedua, di Kolej Seroja terus ke Fakulti Art & Design, Menara, dan PTAR.  Kira-kira 1km lebih juga laluan bukit disini. Laluan bukitnya yang agak panjang.  Terus ke Fakuti Sains Gunaan, Kolej Perindu, Pusat Sukan dan terus ke starting point semula.  

This is Bukit Tonggek. You can imagine the hills by just looking how they walk.  Picture by Pixel Asimo

Second challenge, Bukit Seroja. Picture credit Pixel Asimo

Water Station (WS) :

Sebab loop cuma 5.2km, jadi ada 2 saja WS.  WS1 di starting line dan WS2 lebih kurang dalam 2km di Bukit Tonggek, Konsep minuman kat sini you all kena bawa cawan/ botol sendiri / Bring Your Own Bottle (BYOB) bawa 2 bottles , satu letak di WS 1 dan  1 lagi di WS2. Bottle/ cup di marked guna number bib. So senang you all nak cari. 

Water Station & Rest area Picture credit Pixel Asimo

Baguslah konsep yang macam ni, kurangkan kos dan environment friendly. Food & drinks semua sangat mewah. Air coke, kopi ice, nescafe ice, sirap, 100 plus. Food pun banyak sangat, ada cekodok, sandwich, bubur dan sup dan banyak lagi sampai saya tak tau nak makan apa, saya cuma makan pisang dan watermelon sebab senang nak kunyah dan telan. 🙂

Di WS ni ada sediakan kerusi, boleh lah kalau you all nak rehat-rehat. Tapi kerusi ni juga boleh makan diri kalau tak ada sebab jangan duduk tau, bahaya!

My Strategy and tips

As i said before, saya  memang tak cukup millage untuk training game ni.  Dapat bib seminggu before event. Jadi apa yang saya buat ialah :

Seminggu sebelum game :

  • Saya berlari sehari 3km je, slow-slow layan angin pagi
  • Plank seminit 5 kali sehari
  • 90 x squart
  • 100 x 5kali sehari jumping jacks
  • 90 x burpess 
  • Makan minum macam biasa avoid yang pedas

Event day (tips macam mana nak kejar COT)

  • Masa 1st loop saya  lari untuk  tengok route, tengok jalan kalau ada berlubang berbatu, tengok part mana bukit, turun bukit yang flat, kat mana toilet, timing mat dan segala nya yang boleh nampak.
  • Bila dah tau, saya  atur strategy 🙂 naik bukit fast walk, turun bukit dan flat kena lari.  Jangan rehat terlalu lama di WS, minum dan sambung lari. My aimed, 1 loop mesti lari dalam masa 40-50 minute, so that saya ada buffer time, If anything happened, saya masih boleh kejar COT.  Bila dah loop ke 5, saya stop makan energy bar dan ambil Natura shot. Alhamdulillah, kenyang dan sangat berkesan.
  • Jangan duduk! Kalau kaki cramp streching, kalau penat berlari, jalan.  Mengantuk? Memang akan rasa mengantuk sebab waktu tidur kan, ambil coffee, makan gula2 kopiko. Jangan tidur! sebab  game ni you all yang pilih, so kena lah berkorban waktu tidur, tak mau rasa susah, jangan sign up event ni.. your choice! 
  • Listen to your body! Badan kita semua tak sama, you control your mind and body.  Kalau rasa tak sihat, stop dan jumpa medic!

Alhamdulillah, strategy saya ni berjaya untuk saya dapat habiskan game ni dalam masa 8jam 17 minit dan dapat no 7 kategori Women Vateran.  My personal best so far. Yeayy!!! Bangga sangat dengan diri sendiri! 

e-certificate

Overall  event ni sangat baik.  Semua cukup, medical, marshall, peronda Uitm pun selalu round, air dan makanan cukup, ada tempat massage, surau, toilet, dan bagagge area, tempat rehat, parking space pun besar.  Nak pacak khemah, bentang tikar semua boleh. Seronok dapat jumpa kawan-kawan yang datang support, ramai juga yang bawa family “berkampung” .  

 

Special award for top 10

 

Medal for all categories

Terbaik event ni walau route sangat mencabar, mungkin saya akan kembali beraksi di lain kategori. Who knows.. :). Good job & well done kepada organizer & crew!

I am running in Hooda Ellipse Sports Hijab, non-flipping, and secure hijab.  With Ultra Top I, breathable, fast dry and super comfy. Leggings – High Waist Fitness, soft and stretchable. All you can get at nashata.com

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *